Datum: 8-12-2021
Bron: NRC
Oude schilderijen moeten voortdurend gerepareerd worden omdat de verf beschadigd kan zijn of de vernis niet meer goed is. Hiervoor zijn speciale machines ontwikkeld die ‘door de verflagen heen kunnen kijken’. Zo kan men zien wat een schilder als eerste heeft geschilderd en wat hij daarna er over heen heeft geschilderd. Ze kunnen ook onderzoeken hoe oud de verflagen zijn en zo ontdekken of iemand later iets er over heeft geschilderd.
Onder de verflagen van het beroemde schilderij ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt werd een tot nu toe onbekende schets gevonden. Rijksmuseumdirecteur Taco Dibbits zegt het volgende over de vondst van de schets: „We vermoedden altijd al dat Rembrandt een schets op het doek gemaakt moet hebben voordat hij aan deze waanzinnig complexe compositie begon, maar dat bleef tot dusver een veronderstelling.”
Dit is zo interessant voor de onderzoekers omdat ze zo iets meer te weten kunnen komen hoe het schilderij ontstaan is. Dat ging er natuurlijk heel anders aan toe dan even een foto maken. In de eerste schets stonden nog wat veren op helmen die op het uiteindelijke schilderij niet meer te zien zijn. Het ging er dus niet alleen om hoe de groep er in het echt uit zag, maar ook hoe Rembrandt het tafereel er het beste of mooiste uit vond zien.