Datum: 11 januari 2022
Bron: Nemo kennislink
In Amerika hebben chirurgen in een acht uur durende operatie een varkenshart in de borstkas van een doodzieke patiënt geplaatst. De man was zo ziek dat hij sowieso zou sterven. Daarom mochten ze van hem deze operatie proberen.
Het hart van een varken lijkt erg op dat van een mens. Het is even groot en werkt ook hetzelfde. Het is natuurlijk wel een beetje anders. Daarom hadden de artsen het varken een beetje aangepast. Ze hadden stukjes van het DNA (daar staat de erfelijke informatie op ‘geschreven’) van het varken vervangen door menselijk DNA. Het voordeel daarvan is dat het hart beter ‘geaccepteerd’ wordt door het mensenlichaam.
De patiënt moet nu voortdurend worden gevolgd. Het kan nog heel lang mis gaan. Het is echt een proef om te kijken hoe het gaat. We noemen dit Xenoptransplantatie: de transplantatie van levende cellen, weefsels of organen van de ene naar de andere diersoort. In Nederland mag dit niet. In onze wetgeving is het verboden. Er worden wel discussies gehouden om te kijken wat mensen in ons land ervan vinden. Tijdens een aantal discussies bleek dat mensen het niet juist vinden dat dieren gebruikt worden om organen voor mensen te ‘kweken’. Het is dan ook nog lang niet zeker dat dit soort operaties gewoon gaan worden.