Datum: 16 december 2022
Bron: Nature.com
Mieren zijn super interessante beestjes. Ze komen voor in onze modules Onder de Grond en Dieren Denken. Er zijn heel wat onderzoekers die verschillende soorten mieren bestuderen. Maar er was iets dat ze lange tijd niet konden verklaren.
Mieren leven in hele grote groepen en iedereen heeft een taak. Behalve (zo dacht men) de poppen. Dit is de levensfase tussen larve en volwassen mier en het leek altijd een beetje ‘nutteloos’, er leek niet zoveel te gebeuren. Dus was de vraag: Waarom zo’n ingewikkelde groeifase?
Het blijkt nu dat die poppen helemaal niet zo nutteloos zijn. Onderzoekers ontdekten dat ze een soort vloeistof produceren. En dat de volwassen mieren die opdrinken en het ook aan de larven voeren. Sterker nog, toen de onderzoekers zorgden dat de mieren deze vloeistof niet konden drinken, groeiden ze veel minder goed, bleven ze zwakker en gingen eerder dood. De onderzoekers hebben de vloeistof ‘mierenmelk’ genoemd, omdat er heel veel goede voedingsstoffen in zitten. Ze zijn ervan overtuigd dat ook andere, misschien zelfs alle mierensoorten de melk gebruiken. Bijzonder dat ze dit nu ontdekt hebben.